Vývoj nejrůznějších fitness zařízení jde v posledních několika letech prudce kupředu a jednotliví výrobci tak na trh uvádějí neustále nové a nové modely, které se snaží kopírovat poslední trendy. Jedním z takovýchto přístrojů je i řada běžeckých GPS hodinek Garmin Forerunner 35 Optic.

FR 35 serie

FR 35 baleníModelová řada 35 je logickým nástupcem kdysi nejjednodušších (a nejlevnějších) hodinek na běhání - Forerunner 10, později 15 a 25. Právě z posledně jmenované modelové řady vychází celá řada funkcí, které obsahuje i nový model. Tou nejvýraznější změnou ale je integrované optické čidlo tepu. Právě měření tepu ze zápěstí se v poslední době stalo i sportovních hodinek velkým hitem, a poté, co Garmin snímače úspěšně aplikoval do vyšších modelových řad (Forerunner 235, Forerunner 735 či Fenix3), přišla řada i na "nejnižší" stupeň fitness přístrojů.

Slovo "nejnižší" je v uvozovkách zcela záměrně, jelikož i s hodinkami Garmin Forerunner 35 Optic můžete velmi pohodlně trénovat a následně analyzovat data svých tréninků - tradičně přes aplikaci Garmin Connect ve Vašem telefonu (s Bluetooth 4.0 a vyšším a iOS či Android), nebo v klidu domova na PC. Mezi standardní hodnoty, které Vám přístroj poskytne na displeji (a webu) patří informace o vzdálenosti, rychlosti, času, spálených kaloriích, časech na jednotlivých okruzích a dalších hodnotách, i s příslušnými nastaveními, na jaké hodnotě chcete, aby Vás přístroj upozornil při jejím dosažení, či překročení.

Jednoduché ovládání, malé rozměry, pohodlné na ruce

FR 35 velikostVlastní nastavení přístroje je velmi jednoduché, byť absence pátého tlačítka může být na počátku trochu problematická. Menu přístroje je cyklické a pokud nějakou hodnotu minete, nezbývá než dojet na konec seznamu/řady čísel a vše obsolvovat znovu, nebo se posunout o krok zpět a znovu dané nastavení aktivovat. (Zmiňované páté tlačítko na vyšších modelech je šipka nahoru, kdy se můžete pohybovat v menu obousměrně). Tlačítka u Garmin Forerunner 35 Optic jsou poměrně malá, a to z jednoho prostého důvodu - i když mají celkovou tloušťku prakticky totožnou s řadou 25, "výstupek" je zde právě kvůli optickému snímači a vlastní korpus je tedy o něco málo štíhlejší. A i když jsou tlačítka trochu do těla přístroje zapuštěna občas se stane, že si nějaké zmáčnete (zejména při oblékání, kdy za ně můžete lehce zavadit). Vyřešilo by to uzamčení obrazovky, ale to zde budete zatím hledat marně (nicméně je možné, že se objeví v další verzi softwaru).

FR 35 vs vívomove vs vivosmart

Garmin Forerunner 35 Optic se vyrábí prozatím pouze v jedné velikosti, pásek je dostatečně veliký, aby obsáhl obvod ruky cca 200mm (délka hodinek i s páskem je cca 230mm, ale je nutné počítet i s nějakým místem na zapnutí přezky). Pásek samotný je lehce elastický, takže i při náročnější aktivitě, když ruka většinou zbytní, není třeba pásek povolovat. Výhodné je to bezpochyby při zimních aktivitách, kdy může mít optický snímač problémy se čtením tepu ze zápěstí - u vyšších modelů jsou pásky tvrdší, takže mnohdy je nutné jej před aktivitou povolit, či více dotáhnout, pro správnou funkčnost. U Forerunner 35 Optic by toto mohla řešit právě tato vyšší elasticita (nicméně venku máme zatím spíše příjemné podzimní počasí, než sychravo a chladno, takže toto je spíše dojem, proč je zde zvolen tento typ gumového pásku). 

Trénujte s přehledem

Pro mne nejzajímavější a nejzásadnější funkce, kterou u Garmin Forerunner 35 Optic naleznete je intervalový trénink, který byl doposud zcela výhradně dostupný pouze u vyšších verzích přístrojů. Konečně i u základního modelu si již můžete nastavit, jak má Váš trénink probíhat - jaký čas věnujete vlastní sportovní aktivitě a jaký následného vydýchání a odpočinku. Uložit si takto můžete maximálně 7 aktivit, de facto jednu denně (na její délce nezáleží). Vedle ní pak hodinky samozřejmě ukládají běžnou denní aktivitu (počet kroků, počet schodů, spálené kalorie, ušlá vzdálenost).

Hodinky mají i celou řadu doprovodných (pro někoho nezbytných) funkcí - pokud si hodinky napárujete na mobilní telefon, můžete na nich přijímat upozornění na zmeškané zprávy, telefonáty, došlé emaily (naštěstí lze tuto funkci zcela opominout, neznám nic horšího, než když se Vám uprostřed přírody začnou hodinky hlásit o pozornost s emaily). S tím jsou spojeny doprovodné funkce ovládání přehrávání skladeb na telefonu a vyhledání telefonu, pokud jej ztratíte.

24/7 - stále v akci

A také je zde nezbytný monitoring spánku (i když i pro tyto účely mi přijde jako maximální velikost některý s náramků řady vívofit). Garmin Forerunner 35 Optic se samozřejmě dají nosit i jako obyčejné hodinky, kdy Vám budou zaznamenávat, jak Váš den byl aktivní - můžete si nastavit vlastní cíle, kolik chcete ujít za den kroků (nebo to nechat na samotném přístroji), kolik jste již spálili kalorií či vystoupali schodů (gyroskopické čidlo zaznamená převýšení, které následně přepočítává na patra). Každý splněný cíl Vám hodinky s radostí oznámí, což vždy potěší a motivuje do budoucna.

13 hodin, které Garmin udává, že mají hodinky vydržet v režimu GPS tréninku je (jako vždy lehce nadhodnocený), ale pokud skutečně jen hodinky zapnete a poběžíte, vydrží běžet déle, než většina z nás. Trochu ošidnější je druhý údaj - 9 dní v režimu běžných hodinek, což v praxi znamená týdenní dobíjení. Ale jelikož se s hodinkami můžete zapojit přes Garmin Connect do nejrůznějších soutěžních skupin, kdy se týdenní výsledky uzavírají v neděli, můžete tento den v týdnu vyhradit jejich nabíjení a mezitím si problédnout historii. Důvod je o to pádnější, připomenu-li výše uvedený údaj - maximálně 7 uložených aktivit. Nebudete-li synchronizovat, budete zbytečně přicházet o zajímavá data.

Cílová skupina

Cenová relace přes 5.000 Kč z hodinek již nečiní základní model, ale posunuje je do střední kategorie. Vyšší cena je zejména daní ze vestavěný optický snímač. Pokud na něm netrváte, měla by být logickou volbou řada Forerunner 25, která má v podstatě stejné funkce (nemá intervalový trénink). Jestliže ale chcete opravdu důsledně začít trénovat, nechcete s sebou tahat spoustu příslušenství (mimochodem Forerunner 35 Optic podporují i čidla kadence a šlapání, takže je lze využít i pro cyklistické tréninky), nadchnou Vás. Naprosto jednoduché ovládání, de facto přes tři tlačítka, přehledné a srozumitelné menu (i v češtině), obstojná výdrž, abyste je nemuseli při běžné činnosti 2x za víkend dobíjet a elegantní design.

Jednoznačně doporučujeme jako ideální dárek pro dámy, které chtějí mít na ruce něco chytrého a hezkého a motivujícího zároveň.

Pokud Vás hodinky zaujaly, kliknutím na obrázek si zobrazíte další informace o produktu:

FR 35 Black

 FR 35 WhiteFR 35 BlueFR 35 Green

Zveřejněno v kategorii Aktuality od

gpscentrum